Kenia

Bogoria met zebra's

Kenia op maat

Voor een gezelschap vanaf twee personen maken we een reisprogramma door Kenia op maat. U kunt een gids meekrijgen uit Nederland of naar keuze wordt u opgevangen op het vliegveld door een Engels sprekende gids en krijgt betrouwbare begeleiding gedurende de hele reis. Onze reizen zijn altijd all-in: alle vervoer, alle logies en alle maaltijden zijn perfect geregeld.

Onze specialiteiten voor Kenia zijn:

  • vogels
  • wandelen
  • luxe safari

Voorbeeld 1: 15-daags vogelprogramma

DAG 1: NAIROBI
Aankomst op de Jomo Kenyatta International Airport (eerste soort kleine gierzwaluw?!). Transfer naar de Holiday Inn of gelijkwaardig hotel in Nairobi.

DAG 2: LAKE ELEMENTAITA – Elementaita Lodge
Na het ontbijt (in de tuin olijflijster, buulbuul etc.) rijden we de stad uit naar het meer van Elementaita. Onderweg een stop aan het Limuru-moeras met natuurlijk de eerste vogels (hadada en heilige ibis, zwarte wouw, dodaarsjes, witwangstern, black sawwing).
Het Elementaita-meer met de gelijknamige lodge wordt gevoed door vulkanische hete bronnen. We wandelen onder de prachtige acaciabomen met kleurrijke glansspreeuwen (blue-eared, Ruppell’s long-tailed en superb).
Wat verder zoeken levert veel nieuws op: emerald-spotted wood dove, groene boshop, roodkop- wever, monnikwielewaal en lilaborst scharrelaar en de schaarse Fisher’s Lovebird.
Bij het water: Afrikaanse lepelaar, Afrikaanse tafeleend, zomertaling, roodbekeend, hottentot taling, grijskopmeeuw, witvleugelstern, heilige ibis, Hildebrandt’s frankolijn en smitsplevier.
In de tuin van de lodge prachtige vogels als purple grenadier, roodwang blauwfazantje, Klaas’ koekoek, zwartkopwever, tropical boubou en black-headed bush shrike. De soortenlijst voor de reis is boven de honderd gestegen.
We verblijven in de Elementaita Lodge, vanwaar we een schitterend zicht hebben op het meer en de omliggende heuvels. De zonsondergang is een niet te missen spektakel.

DAG 3: LAKE BARINGO – Lake Baringo Country Club
Na het ontbijt rijden we verder naar het noorden, naar Lake Baringo, een zoetwatermeer met een schilderachtige omgeving van kliffen en bossen. De vogelbevolking is slechts in superlatieven te beschrijven – volgens velen de beste vogelplek op aarde! In de tuin van de comfortabele lodge: gevlekte oehoe, drie, vier of meer soorten honingzuigers, en een hele lijst lijsters. In de omgeving zoeken we naar de Jackson’s-, yellow-billed- en Hemprich’s neushoornvogel, white-crested turaco, Madagascar bijeneter, Rufous-crowned scharrelaar en de zeldzame curly-crested helmet shrike.
’s Nachts horen we nachtzwaluwen en nijlpaarden in de tuin van de lodge, de Lake Baringo Country Club.

DAG 4 + 5: LAKE BOGORIA – Lake Bogoria Hotel
Voor het ontbijt trekken we naar de kliffen op zoek naar de Gabar’s havik, cliff chat, grijze torenvalk en de zwarte arend die hier jaagt op de klipdassen.
Na het ontbijt maken we een boottocht tussen de nijlpaarden en krokodillen op zoek naar de malachite kingfisher, west-Nile red bishop en de hamerkop. Daarna doen we een verplaatsing naar Lake Bogoria, waar we twee nachten verblijven in het gelijknamige hotel.
Een bizar landschap met vulkanische geisers is de achtergrond voor groepen flamingo’s -soms 1 tot 2 miljoen!
Er zijn geen andere dieren in staat te leven in dit zoute, bijna kokend hete water. De flamingo’s zelf hebben wel de volle aandacht van de arenden: uiteraard de inmiddels vertrouwde Afrikaanse zeearend, een echte geweldenaar, maar ook de steppe-arend en de taankleurige arend jagen op de roze veren. Met wat geluk zien we een van de zeldzaamste antilopen van Kenia, de grote koedoe.

We bezoeken ook het Kesubo-moeras (waar een groep vogelliefhebbers het werelduurrecord zette op 96).

DAG 6: DE KERIO-VALLEI – Kerio View Hotel
Vooraleer we de Grote Slenkvallei verlaten, bezoeken we de Kerio-vallei. Het kleine Tabar-meer biedt zowel watervogels als vogels die je in de accaciabossen aantreft. We denken hier bijvoorbeeld aan de black-headed gonolek, double-toothed barbet, swallow-tailed bee-eater, wattled starling en de spur-winged goose, om er maar enkele te noemen.
We klimmen nu uit de Grote Slenkvallei, richting Iten waar we overnachten in het Kerio View hotel.

Het hotel heeft heus zijn naam niet gestolen. Je hebt er uitzicht over de ganse Kerio-vallei. Hier vinden we naast tal van hooglandvogels, de eerste black-and-white casqued hornbills en de minder voorkomende white-naped raven.

DAG 7 + 8: KAKAMEGA FOREST – Rondo Retreat Center
In de voormiddag doen we een verplaatsing naar het laatste stukje tropisch regenwoud in Kenia: het Kakamega regenwoud. De bossen in Kenia staan overal onder zware druk van landbouwers, maar gelukkig zijn hier nog flinke oppervlakten maagdelijk oerwoud behouden gebleven. De vogelbevolking is weer heel anders dan we tot nog toe zagen. De meest spectaculaire vogels zijn misschien wel de grote blauwe en Ross’s turaco. Er is genoeg om naar te speuren in de enorme bomen: naast vogels natuurlijk verschillende soorten apen (de heel zeldzaam geworden De Brazza’s monkey), vliegende eekhoorns, vliegende honden en niet minder dan 400 soorten vlinders.
We verblijven voor twee nachten in het Rondo Retreat Center, een prachtig hotel midden in het nog ongerepte woud, dat vroeger dienst deed als afzonderings- en bezinningsoord.

DAG 9: LAKE NAKURU NATIONAL PARK
Dankzij de vele flamingo’s het bekendste meer in de Grote Slenkvallei. Twee soorten flamingo’s, zwarte reiger, nimmerzat, witte pelikaan. In het bos zoeken we naar de prachtige Narina trogon. Er zijn veel grote zoogdieren om het meer, we blijven dus in de bus. Een ontmoeting met kafferbuffel, (jacht)luipaard, leeuw of neushoorn is bepaald niet denkbeeldig.
We verblijven in een lodge gelegen in het nationale park.

DAG 10: NAAR LAKE NAIVASHA – Lake Naivasha Lodge

In de voormiddag doen we nog een stevige safari rond het meer van Nakuru, op zoek naar nog meer vogels en groot wild.

We bereiken het meer van Naivasha tegen de middag. Vrije namiddag om de gigantische tuin van het hotel te verkennen. In de late namiddag doen we een boottocht over het meer op zoek naar de niet te missen nijlpaarden en een ruime waaier aan vogelsoorten.

We overnachten twee keer in de Lake Naivasha Lodge, de oudste lodge in deze omgeving.

DAG 11: CRESCENT ISLAND – Lake Naivasha Lodge
We maken een wandeling op Crescent Island, een schiereiland (eigenlijk de rand van een oude vulkaankrater) in het meer. In de ondiepe, zoete lagune in de krater zien we veel watervogels: Afrikaanse zee-arend, bonte ijsvogel (dit is de zwaarste vogel die, net als de kolibrie, bij windstilte ter plaatse kan blijven fladderen), twee soorten aalscholvers en allerlei reigers, waaronder de reuzenreiger. Ook nijlpaarden! Meteen al flink puzzelen op de zangvogels, waaronder grey-capped warbler, spectacled weaver, brimstone canary, red-billed firefinch en verschillende honingzuigers (variabele, Hunter’s etc.). Met wat geluk een eerste ontmoeting met giraffen.

DAG 12, 13 + 14: MASAI MARA – Fig Tree tentenkamp of gelijkaardig kamp
Het beroemdste reservaat van Kenia is een bezoek van drie volle dagen meer dan waard. De enorme grasvlakten, doorsneden door rivieren, kleine bossen en moerassen, herbergen een overweldigende hoeveelheid zoogdieren en vogels. Zebra, gnoe, Thomson gazelle, Grant’s gazelle, topi, olifant, leeuw, (jacht)luipaard, hyena, jakhals… ze zijn er allemaal in grote aantallen.
Als we eenmaal wat gewend zijn aan de zoogdieren, ontdekken we veel nieuwe vogelsoorten: struisvogel, grondraaf, Temmink’s renvogel, geelkeel zandhoen, reuze trap, aasgier, witruggier, witkopgier, monniksgier, bateleur, etc.
We overnachten in het reservaat, met de mogelijkheid nieuwe vogelsoorten te zien vanachter een kopje koffie. We verblijven drie nachten in luxe tenten, d.w.z. met echte bedden, badkamer, schemerlampjes etc.

DAG 15: TERUG NAAR NAIROBI
Na het ontbijt keren we terug naar Nairobi waar we genieten van een uitgebreid afscheidsdiner in een goed restaurant.

De reis kan aanvangen op de door u gewenste datum.
Inbegrepen zijn: alle accommodatie, de maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 15, al het transport in Kenia, de diensten van de gidsen en de parkingangen.

Niet inbegrepen zijn het vliegtuigticket, de luchthaventaksen, visa, verzekering, dranken, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.

Voorbeeld 2: 14-daags wandelprogramma

DAG 1: NAIROBI
Vertrek in de ochtend vanaf Schiphol. Na de aankomst ‘s avonds op de Jomo Kenyatta luchthaven een rit naar het hotel in Nairobi.

DAG 2: CRATER LAKE.- Crater Lake Camp
Rond 8 uur rijden we in de richting van de Rift Valley (= de grote slenkvallei) via de Nairobi – Nakuru weg. Deze weg loopt parallel met de breuklijn van de Rift Valley. Na 35 km verlaten we deze weg en zakken we af in de Rift Valley. Vanaf een uitzichtpunt overzien we de route die we de volgende dagen zullen volgen. We gaan naar Lake Naivasha, één van de twee zoetwatermeren in de Rift Valley.
We komen aan in Crater Lake, op tijd voor de lunch. Crater Lake is een klein meertje in de Rift Valley, maar de natuur is er op z’n best. We doen een volledige rondwandeling over de kraterrand. Dit biedt ons de mogelijkheid om het meer van alle kanten te bezien. Onze gids geeft ons onderweg heel wat informatie betreffende de vogel- en plantensoorten in het natuurgebied.
We houden het vandaag op een lichte wandeling, om de vermoeidheid van de vlucht kwijt te raken. We verblijven in het luxe tentenkamp van Crater Lake. In Crater Lake is iedere tent uitgerust met een dubbel hemelbed en een badkamer met warme douche.

DAG 3: HELL’S GATE PARK – Crater Lake Camp
In Hell’s Gate kun je wandelen temidden van het wild. Je vindt er giraffes, zebra’s, wrattenzwijnen, struisvogels, bavianen en een aantal soorten gazelles. We wandelen eerst 9 km door een typisch Afrikaans savannelandschap begrensd door steile rotswanden. We vinden de giraffes tussen de vele acacia’s want deze zijn voor hen de voedselbron bij uitstek. We gebruiken onze picknick (voorzien door ons hotel) bij de Rangers Post met zicht op de Central Tower, een steile rots die het overblijfsel is van wat ooit een vulkaan was. Daarna zakken we af in de canyon waar we een aantal warmwaterbronnen vinden.
Nu komen we aan het spectaculairste gedeelte van de dag. Een doodlopende zijtak van de canyon is nauwelijks breder dan een pad maar wel heel diep. Even achterom blikken biedt ons de kans om de Central Tower in het verlengde van de smalle canyon te zien, een ideaal beeld voor fotoliefhebbers. Van de Rangers Post rijden we terug naar het kamp door de geo-thermische centrale van Ol Karia.

DAG 4: LONGONOT – Crater Lake Camp
Een rit van anderhalf uur brengt ons aan de voet van de Longonot-krater. Na een stevige klim van anderhalf uur bereiken we de rand van de uitgedoofde vulkaan. Na nog eens anderhalf uur stappen over de kraterrand komen we op het hoogste punt van de uitgedoofde vulkaan (2.770 m) waar we een uniek uitzicht hebben over de Rift Valley. Dit is dan ook dé plaats voor de picknick. Daarna voltooien we de rondgang over de kraterrand.
Onderweg hebben we niet alleen oog voor de krater en de omgeving maar ook voor het wild in het park. De kans is groot dat we buffels, giraffes, zebra’s, hartebeesten en Afrikaanse elanden zien. Je vindt er ook heel wat soorten vogels (vooral arenden). Na een uur afdalen zijn we terug bij de parkingang.

DAG 5: NAAR MASAI MARA – Fig Tree of gelijkwaardig kamp
Na het ontbijt rijden we in de richting van Masai Mara, het best gekende natuurreservaat van Kenya.Olifanten, buffels, hyena’s, leeuwen, (jacht)luipaarden, wildebeesten, zebra’s en vele soorten gazelles zijn er alom tegenwoordig. Masai Mara is wereldwijd gekend voor zijnn safari’s, en dat is dan ook wat we de volgende dagen gaan doen. Op de weg naar het park rijden we door Narok, een typisch Masai-stadje. Nog voor het bereiken van de Masai Mara komen we reeds vele soorten wild tegen. Het vee van de Masai’s en grote kuddes gnoe’s grazen vredig naast elkaar in de uitgestrekte vlaktes.
We komen op tijd aan in de lodge voor de lunch. Na ons ontspannen te hebben aan het zwembad doen we een avondsafari door het park.

DAG 6: MASAI MARA – Fig Tree of gelijkwaardig kamp
We trekken de hele dag uit voor safari’s in Masai Mara. We brengen een bezoek aan een Masai manyatta (=dorp). Hier zien we hoe prehistorie verder leeft in de levenswijze van de Masai’s. Daarna doen we nog een laatste safari door het park tot kort voor het vallen van de avond.

DAG 7: LAKE ELEMENTAITA – Lake Elementaita Lodge
We keren terug tot in de Grote Slenkvallei, tot aan het meer van Elementaita. Dit meer is niet zo bekend als Lake Nakuru maar is van grote landschappelijke waarde. We wandelen tot aan de oever van het zoutmeer vanwaar we ons in de richting van de warmwaterbronnen begeven. Gelegenheid om te baden in de bronnen op badtemperatuur. We wandelen grotendeels in een open savanne-landschap en stoppen af en toe voor een babbeltje met een Masai herder. Het panorama vanaf de zacht hellende heuvels is adembenemend.

DAG 8: NARO MORU – Naro Moru River Lodge
We klimmen uit de Grote Slenkvallei, rijden om de Aberdare-bergketen en stoppen even aan de Thompson-waterval in Nyahururu. We bereiken de Naro Moru River Lodge tegen de middag. Vrije namiddag. De gids brengt ons op de hoogte van de komende trekking op Mount Kenya.

DAG 9: START VAN DE BEKLIMMING VAN MOUNT KENYA
Onze dragers en gidsen staan voor ons klaar in het hotel. Na 45 minuten rijden bereiken we de parkingang. Hier start onze trektocht. Vandaag wandelen we tot op 3.050 m hoogte, constant door het maagdelijke regenwoud. We overnachten in de berghutten van Met Station, die we in de vroege namiddag bereiken. Het is goed om nog even hoger te wandelen, om nog wat te acclimatiseren.

DAG 10: OVER DE BOOMGRENS TOT AAN HET MACKINDER’S CAMP
Na anderhalf uur klimmen op goed begaanbare paden bereiken we de boomgrens. In één klap verandert de vegetatie volledig. Weldra zien we de lobelia’s die zo typerend zijn voor Mount Kenya. We wandelen nu door een heel drassig gebied.
We picknicken op een punt vanwaar je het Aberdare-gebergte goed kunt zien. Daarna volgen we de loop van een riviertje tot we Mackinder’s Camp in het oog krijgen. Veel dieren vind je hier niet meer. Sporadisch nog wat vogels of een kleine kudde marmotten. Raar maar waar, de marmotten zijn de dichtste verwanten van de olifant!
In de vroege namiddag bereiken we het Mackinder’s Camp (4.200 m), waar we overnachten in een berghut. Vanuit het kamp heb je een goed zicht op de drie hoogste pieken van Mount Kenya: Batian (5.199 m, de absolute top), Nelion en Point Lenana (4.985 m). Van hier kan je prachtige foto’s maken.

DAG 11: ACCLIMATISATIEDAG.
Vandaag nemen we alle tijd om aan te passen aan de hoogte. We maken een korte wandeling tot aan Two Tarn Hut of naar een meertje ingesloten door hoge rotswanden. We verblijven voor een tweede keer in het Mackinder’s Camp.

DAG 12: NAAR POINT LENANA (4.985 M), HET HOOGTEPUNT VAN ONZE TREKTOCHT.
Vandaag starten we met een licht ontbijt om 3 uur. In het donker klimmen we 3 uur door los grint tot aan de Austrian Hut. Deze hut wordt vooral gebruikt door alpinisten die de twee hoogste pieken willen beklimmen. Na een korte rustpauze klimmen we nog een half uur verder langs een gletsjer tot op Point Lenana, niet alleen het hoogste punt maar ongetwijfeld ook het hoogtepunt van onze reis. We bereiken Lenana bij het krieken van de dag en genieten er van een nooit eerder gezien panorama. Daarna dalen we terug af tot aan het Mackinder’s Camp voor een stevige brunch. In de namiddag zakken we verder terug af tot aan Met Station.

DAG 13: TERUG TOT AAN DE PARKINGANG – Naro Moru River Lodge
We dalen af door het regenwoud tot aan de parkingang waar we rond 11 uur verwacht worden. De wagen brengt ons naar de Naro Moru River Lodge. Vrije namiddag. Gelegenheid om te zwemmen of om een korte wandeling te maken langs de rivier.

DAG 14: TERUG NAAR NAIROBI.
In de voormiddag doen we het rustig aan. We genieten van een welverdiende rust, na de beklimming van Mount Kenya. Na het middagmaal keren we terug tot in Nairobi, op tijd voor de terugvlucht.

Afreisdata: De reis kan aanvangen op de door u gewenste datum. Gelieve de regenseizoenen van halverwege maart tot mei en november tot halverwege december te vermijden.

Inbegrepen zijn: alle accommodaties, de maaltijden vanaf het ontbijt van dag 2 tot en met het middagmaal van dag 14, het transport, de diensten van dragers en gidsen en de parkingangen.

Niet inbegrepen zijn het vliegtuigticket van en naar Kenia, de luchthaventaksen, visa, verzekering, dranken, fooien en kosten van persoonlijke aard.

We hebben al vele reizen georganiseerd voor vele tevreden klanten. Vraag vrijblijvend een offerte.